search

A intrat in vigoare Legea 223/2020 pentru simplificarea si debirocratizarea transferului de parti sociale

Incepand cu data de 5 noiembrie 2020, a intrat in vigoare Legea nr. 223/2020 pentru simplificarea si debirocratizarea transferului de parti sociale si a varsarii capitalului social prin modificarea Legii societatilor nr. 31/1990. 
 
 
Iata noile prevederi prezentate de ONRC: 
 
 
1. Inlaturarea cerintei cu privire la capitalul social minim de 200 RON la constituirea unei societati cu raspundere limitata (SRL)
 
Art. 11 alin. (1) din Legea societatilor nr. 31/1990 se modifica si are urmatorul cuprins: „Capitalul social al unei societati cu raspundere limitata se divide in parti sociale egale”.
 
Valoarea capitalului social al unei societati cu raspundere limitata nu poate fi mai mica de 1 leu, avand in vedere teza finala a art. 11 alin. (1) care stipuleaza faptul ca acesta  se divide in parti sociale egale.
 
Totodata, la inmatricularea unei societati cu raspundere limitata (SRL) a fost eliminata obligatia de a face dovada efectuarii varsamintelor in conditiile actului constitutiv, respectiv art. 36 alin. (2) lit. b) s-a modificat in sensul ca la inmatricularea societatilor cererea va fi insotita de (...) b) „dovada efectuarii varsamintelor in conditiile actului constitutiv, cu exceptia societatilor cu raspundere limitata;”.
 
 
2. Inmatricularea societatii sau, dupa caz, schimbarea sediului social nu mai este conditionata de inregistrarea, in prealabil, la unitatile teritoriale ANAF, a documentului care atesta dreptul de folosinta asupra spatiului cu destinatie de sediu social
 
Dispozitiile art. 17 alin. (3) din Legea nr. 31/1990 au fost modificate in sensul ca „La inmatricularea societatii si la schimbarea sediului social se va prezenta la sediul oficiului registrului comertului documentul care atesta dreptul de folosinta asupra spatiului cu destinatie de sediu social. Dupa inregistrarea in registrul comertului, oficiul registrului comertului transmite documentul care atesta dreptul de folosinta asupra spatiului cu destinatie de sediu social la organul fiscal din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala in a carui circumscriptie se situeaza imobilul cu destinatie de sediu social.”
 
 
3. Simplificarea formalitatilor privind transmiterea partilor sociale catre persoane din afara societatii
 
Art. 202 alin. (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins: „Daca actul constitutiv nu prevede altfel, transmiterea catre persoane din afara societatii este permisa numai daca a fost aprobata de asociati reprezentand cel putin trei patrimi din capitalul social.”
 
Se abroga art. 202 alin. (21)-(24) si art. 203 alin. (3).
 
Inregistrarea in registrul comertului a transmiterii dreptului de proprietate asupra partilor sociale catre persoane din afara societatii se face intr-o singura etapa, prin utilizarea cererii de inregistrare, fiind astfel eliminata etapa depunerii si mentionarii hotararii adunarii generale a  asociatilor privind transmiterea partilor sociale catre persoane din afara societatii.
 
 
4. Alte modificari aduse ale Legii societatilor nr. 31/1990
 
- 61 alin. (1) se modifica astfel: „Creditorii sociali si orice alte persoane prejudiciate prin hotararile asociatilor privitoare la modificarea actului constitutiv pot formula o cerere de opozitie prin care sa solicite instantei judecatoresti sa oblige, dupa caz, societatea sau asociatii la repararea prejudiciului cauzat.” 
 
- 62. alin. (2) se modifica astfel: „Opozitia se judeca in camera de consiliu, cu citarea partilor, fiind aplicabile dispozitiile art.202 din Codul de procedura civila.” (se formuleaza impotriva hotararii adunarii generale a asociatilor).
 
- 185 alin. (6) se modifica astfel: „Ministerul Finantelor Publice si Oficiul National al Registrului Comertului vor incheia un protocol de colaborare, in vederea transmiterii, in format electronic, a copiilor si informatiilor prevazute la alin. (3).” (pentru copiile si informatiile privind situatiile financiare anuale).
 
- 204 alin.(3) se modifica astfel: „Dispozitiile art. 17 alin. (1) se aplica si in cazul schimbarii denumirii.” (modificarea elimina teza finala a alin. (3) al articolului, in sensul ca, nu se mai face trimitere la cazul continuarii societatii cu raspundere limitata cu asociat unic, fiind abrogate dispozitiile art. 14 din Legea nr. 31/1990 cu privire la inregistrarea in registrul comertului a calitatii de asociat unic al unei societati, de Legea nr. 102/2020).       
 
 


Noutati contabile 1711663200
Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice