search

Conditii pentru acordarea subventiei de 41.5%. Raspunsul specialistului

Specialistul nostru analizeaza in randurile urmatoare cazul unei societati care a aplicat in iulie pentru subventia de 41.5% aferenta lunii iunie.

 
Compania a achitat taxele salariale (D112) pentru iunie la termenul aferent, adica 24 iulie. In acelasi timp, firma are taxe aferente la salarii (D112) neachitate pentru februarie si martie care pot fi achitate pana in 25 octombie fara majorari si penalitati.
 
Ce trebuie sa faca firma in acest caz? Sa plateasca si sumele aferente lunilor februarie si martie pentru a beneficia de subventia de 41.5% in iunie sau este suficient sa fie platite cele in iunie? 
 
 
Iata raspunsul specialistului!
 
Conform art. II alin. (2) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 92/2020 pentru instituirea unor masuri active de sprijin destinate angajatilor si angajatorilor in contextul situatiei epidemiologice determinate de raspandirea coronavirusului SARS-CoV-2, precum si pentru modificarea unor acte normative, societatile ce aplica pentru acordarea subventiei de 41.5% conform situatiei concrete in care se afla,e necesar sa indeplineasca anumite conditii.
 
1.Persoanele pentru care se solicita decontarea sumei reprezentand 41,5% din salariul de baza brut corespunzator locului de munca ocupat, dar nu mai mult de 41,5% din castigul salarial mediu brut prevazut de Legea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2020 nr. 6/2020, cu modificarile si completarile ulterioare ):
 
  [  ] au avut o durata a suspendarii contractului individual de munca de minimum 15 zile in perioada starii de urgenta sau de alerta si au beneficiat de prevederile art. XI alin. (1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 30/2020 pentru modificarea si completarea unor acte normative, precum si pentru stabilirea unor masuri in domeniul protectiei sociale in contextul situatiei epidemiologice determinate de raspandirea coronavirusului SARS-CoV-2, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 59/2020;
 
  [  ] au avut o durata a suspendarii contractului individual de munca in conformitate cu prevederile art. 52 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, de minimum 15 zile in perioada starii de urgenta sau de alerta si au beneficiat de prevederile art. 53 din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare;
 
  [  ] au avut o durata a suspendarii conventiei individuale de munca incheiate in baza Legii nr. 1/2005 privind organizarea si functionarea cooperatiei, republicata, cu modificarile ulterioare, de minimum 15 zile in perioada starii de urgenta sau de alerta si au beneficiat de prevederile art. XV din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 30/2020, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 59/2020;
 
2.Angajatorul a indeplinit obligatiile declarative si de plata aferente veniturilor din salarii si asimilate salariilor din perioada de raportare pentru care se face solicitarea;
 
3.Angajatorul nu a optat pentru aplicarea prevederilor art. X din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 92/2020 pentru instituirea unor masuri active de sprijin destinate angajatilor si angajatorilor in contextul situatiei epidemiologice determinate de raspandirea coronavirusului SARS-CoV-2, precum si pentru modificarea unor acte normative;
 
  4. Angajatorul nu se afla in situatiile prevazute de art. V din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 92/2020.
 
Facilitatea cuprinsa in OUG 92/2020, se aplica in cazul angajatilor care au stat in somaj tehnic cel putin 15 zile calendaristice in perioada starii de urgenta sau de alerta si dupa data de 1 iunie li se reactiveaza contractele de munca.
 
Prin Ordinul nr. 457/2020 se aproba urmatoarele documente:
 
- cererea angajatorului;
 
- declaratia pe propria raspundere a angajatorului;
 
- lista persoanelor care beneficiaza de aceasta suma unde trebuie informatii legate de numarul de zile de suspendare a CIM si de numarul de ore efectiv lucrate din luna pentru care se solicita decontarea sumei.
 
Aceste documente vor fi utilizate de angajatori incepand din luna iulie pentru solicitarea sprijinului de 41,5% in cazul contractelor reactivate in iunie.
 
Decontarea din bugetul asigurarilor pentru somaj a acestor sume se efectueaza in cel mult 10 zile de la data indeplinirii de catre angajatori a obligatiilor declarative si de plata .
 
Conditiile de realizat pentru aplicarea OUG 92/2020 se refera la indeplinirea obligatiilor declarative si de plata (mentiune de altfel speciala si in Declaratia tip pe care angajatorul solicitant trebuie sa o depuna cu privire la solicitarea indemnizatiei de 41.5%).
 
In concluzie, conditia obligatorie de indeplinit de catre angajator se refera la realizarea obligatiilor declarative si de plata aferente veniturilor din salarii si asimilate salariilor din perioada de raportare pentru care se face solicitarea.

 
 
Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Vera Constantin - Expert contabil


Noutati contabile 1711663200
Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice