search

Conditii regim impozitare microintreprindere. Studiu de caz

Studiem cazul unei firme din domeniul IT care obtine venituri atat din consultanta IT - CAEN 6202, cat si din crearea de soft - cod CAEN 6201. Contribuabilul estimeaza ca se incadreaza pana la sfarsitul anului 2022 in plafonul de 1 milion euro cifra de afaceri. Are incadrat un salariat cu norma intreaga.
 
Expertul nostru ne prezinta care va fi regimul de impozitare in 2023 si ce obligatii declarative ii revin contribuabilului. Este important de aflat di daca veniturile obtinute din prestarea de servicii de consultanta in tehnologia informatiei (CAEN 6202) vor fi considerate "servicii din consultanta", luand in considerare prevederile OG 16/2022.
 

Conditii regim impozitare microintreprindere: raspunsul specialistului

 
Ordonanta 16/2022 a adus modificari semnificative in ceea ce priveste regimul de impozitare al microintreprinderilor.
 
Astfel definitia microintreprinderii de la art.47 din codul fiscal a fost modificata dupa cum urmeaza:
 
In sensul prezentului titlu, o microintreprindere este o persoana juridica romana care indeplineste cumulativ urmatoarele conditii, la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent:
 
c)a realizat venituri care nu au depasit echivalentul in lei a 500.000 euro. Cursul de schimb pentru determinarea echivalentului in euro este cel valabil la inchiderea exercitiului financiar in care s-au inregistrat veniturile;
f)a realizat venituri, altele decat cele din consultanta si/sau management, in proportie de peste 80% din veniturile totale;g) are cel putin un salariat, cu exceptia situatiei prevazute la art. 48 alin. (3);h) are asociati/actionari care detin peste 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot la cel mult trei persoane juridice romane care se incadreaza sa aplice sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor, incluzand si persoana care verifica indeplinirea conditiilor prevazute de prezentul articol.
 
Nu ati precizat daca venitul realizat depaseste 500.000 euro, de aceea voi presupune ca il depaseste.
 
In acest caz, deoarece plafonul de 500.000 euro este depasit, automat firma va trece de la platitor de impozit pe venitul microintreprinderilor la platitor de impozit pe profit indiferent de natura veniturilor ( coduri CAEN) sau nr.de angajati.
 
Ca obligatii declarative , in principiu sunt aceleasi ca la impozitul pe venitul microintreprinderilor. Deosebirea apare la D100 - se va declara impozitul pe profit trimestrial pe trimestrele 1-3 iar anual se va depune D101 reprezentand calculul anual al impozitului pe profit.
 
In cazul in care plafonul de 500.000 euro nu este depasit societatea se incadreaza si in 2023 la platitor de impozit pe venitul microintreprinderilor cu conditia ca veniturile din consultanta in domeniul IT sa nu depaseasca 20% din totalul veniturilor realizate.
 
Potrivit prevederilor legale ale ordonantei 16 codul CAEN 6202 este considerat ca fiind aferent veniturilor din consultanta, dar trebuie sa apara si normele metodologice de aplicare ale ordonantei 16 care vor clarifica exact ce coduri CAEN intra la categoria consultanta.
 
Asadar, recomand asteptarea normelor metodologice de aplicare ale ordonantei 16.
 
 
 
 
Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Anca Bilas, expert contabil si consultant fiscal.
 


Noutati contabile 1711663200
Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice