search

Microintreprinderile si firmele mici si mijlocii pot beneficia degranturi pentru plata dobanzilor si comisioanelor



IMM-urile si microintreprinderile vor beneficia de granturi pentru plata dobanzilor si comisioanelor in limita a 800.000 de euro fiecare, anunta Finantele intr-un comunicat. 
 
 
Firmele mici si mijlocii, precum si microintreprinderile care vor accesa linii de credite si imprumuturi pentru investitii cu garantii de stat vor beneficia de granturi pentru plata dobanzilor si comisioanelor de administrare si risc pe urmatorii 1-3 ani in limita a 800.000 de euro pentru fiecare intreprindere.
 
Bugetul schemei de ajutor de stat este de 781 milioane lei (161 milioane euro), iar plafonul maxim de garantare este de 15 miliarde lei, echivalentul in lei a 3,1 miliarde euro, subliniaza MFP.
 
In plus fata de programul initial IMM Invest, Guvernul a decis ca vor putea beneficia de garantarea creditelor si ajutor de stat pentru acoperirea dobanzilor si comisioanelor de administrare si risc si companiile ce activeaza in domeniul intermedierilor financiare si asigurari, tranzactii imobiliare si activitati de inchiriere si leasing incadrate in categoria IMM.
 
Prin implementarea schemei se estimeaza acordarea de ajutor de stat unui numar de maxim de 40.000 beneficiari.
 
De retinut faptul ca durata maxima a finantarilor este de 6 ani in cazul creditelor pentru investitii si de 3 ani in cazul creditelor/liniilor de credit pentru capital de lucru. Creditele/liniile de credit pentru capitalul de lucru pot fi prelungite cu maximum 3 ani.
 
Valoarea maxima a creditelor/liniilor de credit pentru finantarea capitalului de lucru este de 5 milioane de lei, iar pentru creditele de investitii, valoarea maxima a finantarii este de 10 milioane de lei. De asemenea, creditele cumulate acordate unei companii se vor incadra in limita totala a 10 milioane de lei.
 
Este important de precizat ca bancile vor analiza solicitarile tinand cont de una dintre cele doua limitari introduse de lege pentru respectarea conditiilor ajutorului de stat. Astfel, creditele se vor incadra in dublul masei salariale anuale a beneficiarului, reprezentata de cheltuielile salariale, precum si contributiile sociale si costul cu personalul care lucreaza in cadrul intreprinderilor, dar care se afla oficial pe statul de plata al unor subcontractanti, pentru 2019 sau pentru ultimul an disponibil. Un alt plafon care poate fi utilizat pentru determinarea valorii creditului reprezinta 25% din cifra de afaceri neta a beneficiarului pe 2019, respectiv venitul brut sau norma de venit in cazul persoanelor fizice care obtin venituri din activitati independente.
 
Daca beneficiarii depun justificari din care sa rezulte nevoile lor de lichiditati (acestea pot include atat costuri cu capital de lucru, cat si costurile cu investitii), cuantumul imprumutului poate fi majorat pentru a acoperi nevoile de lichiditati de la momentul acordarii pentru urmatoarele 18 luni.
 
In cazul intreprinderilor create la 1 ianuarie 2019 sau dupa aceasta data, cuantumul maxim al imprumutului nu poate depasi masa salariala anuala estimata pentru primii doi ani de activitate, informeaza MFP.
 
Valoarea maxima a fiecarei finantari va fi de 500.000 lei pentru microintreprinderi si de 1 milion de lei pentru intreprinderile mici. Statul garanteaza 90% din valoarea acestor credite.
 
Firmele care aplica pentru obtinerea granturilor depun un document scris prin care se angajeaza sa nu disponibilizeze personalul existent de la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta pana la 31 decembrie 2020. Intreprinderea poate organiza programul de lucru al salariatilor in functie de evolutia activitatii curente a acesteia.
 
Ministerul Finantelor Publice va acoperi prin granturi 100% din dobanzile, comisioanele de administrare s irisc pentru liniile de credit/capital de lucru, precum si pentru creditele de investitii.
 
Ajutorul nu poate depasi 120.000 de euro pentru fiecare intreprindere care isi desfasoara activitatea in sectorul pescuitului si acvaculturii sau 100.000 euro pentru fiecare intreprindere care isi desfasoara activitatea in domeniul productiei primare de produse agricole.
 
Perioada de acoperire prin grant de la buget a dobanzii si comisioanelor de administrare si risc este de la momentul acordarii creditelor/liniilor de credit contractate dupa intrarea in vigoare a ordonantei de urgenta si - pana la 31 decembrie 2020.
 
Grantul pentru dobanzi se aproba anual printr-un act normativ cu putere de lege pentru anul 2020 si pentru urmatorii 2 ani doar in conditiile in care cresterea economica estimata de Comisia Nationala de Strategie si Prognoza pentru aceasta perioada se situeaza sub nivelul cresterii economice din anul 2020. Subventionarea dobanzii se realizeaza in conditiile respectarii prevederilor legislatiei din domeniul ajutorului de stat in vigoare.
 
Perioada de valabilitate a schemei, respectiv perioada in care se selecteaza beneficiarii si se emit scrisori de garantie/acorduri de finantare este cuprinsa intre data intrarii in vigoare a prevederilor ordonantei de urgenta aprobate de Guvern si data de 31 decembrie 2020, iar perioada in care se poate efectua plata grantului este cuprinsa intre data intrarii in vigoare a prevederilor prezentei ordonante de urgenta si data de 31 martie 2021, inclusiv, cu posibilitatea prelungirii.
 
Nu sunt eligibile pentru acordarea de garantii in cadrul programului intreprinderile mici si mijlocii din sectoarele/domeniile: activitati de jocuri de noroc si pariuri, productie sau comercializare de armament, munitii, explozibili, tutun, alcool, substante aflate sub control national, plante, substante si preparate stupefiante si psihotrope, activitati de investigare si protectie.
 


Noutati contabile 1713560400
Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice